Allerede akseptert som en av gutta..

Her er Marti Cifuentes på plass i Sandefjord.

Det er en rolig onsdags formiddag oppe på treningsfeltet på Fevang. Materialforvalter Leif Arne er først ute med baller og kjegler, så kommer resten av gjengen gradvis slentrende. To nye karer er ferske i det etablerte SF-teamet, fysisk trener Jordi Gonzales og vår nye hovedtrener, Marti Cifuentes. Begge fra Barcelona, men de to kjenner godt til nordiske forhold. Jordi kommer nylig fra Stabæk og Marti fra AIK i Stockholm. Det er enkelt å registrere at de allerede er akseptert og velkomne i gruppen.


Jordi skal fylle et hull, som mange i og rundt Sandefjord Fotball, mener vi tidligere har hoppet for lett bukk over. Vår nye fysiske trener skal sørge for en skadefri og kampklar spillerstall med både muskler og kondisjon. Så er det mannen som er hentet for å få Sandefjord opp på skinnegangen igjen. Vekk fra den nitriste jumboplassen i Eliteserien, og opp på sikker plass når de siste 18 serierundene er spilt ferdig. Marti Cifuentes vet hva han går til...

Den 35 år gamle katalaneren har allerede rukket å sniffe inn skjærgården, byen og atmosfæren. Han er overveldet. – En fantastisk plass. Jeg trives allerede. Marti har både et kortsiktig oppdrag med klubben, men har også ambisjoner om å bygge et lag over tid. – Jeg kommer fra Barcelona. Der har vi et fotballag som ikke bare er et utrolig godt fotballag, men det står for mye, mye mer. De verdiene sitter i meg, og vil alltid gjøre nettopp det. Vi snakker om respekt, sunne verdier og et lag som alle katalanere føler et eierskap til, forteller Marti Cifuentes.

IMG_1647
Lars Grorud og Martí Cifuentes

God skole

Og det er helt åpenbart at Marti er en annerledes fotballmann. Han er svært høflig, ydmyk og har en akademisk tilnærming til det meste. Ettersom vi lærer han å kjenne, så er det tydelig at han er en kunnskapsrik fagmann. – Jeg begynte jo trener-løpet allerede som 20-åring, samtidig som jeg var aktiv fotballspiller. Tror det er nyttig ballast å ha med seg studie-erfaring fra juss, business og idrett. Alt kommer til nytte. Selv om jeg «bare» er 35 år, så har jeg jo 15 års trenererfaring fra ulike nivåer. Og jeg ville for enhver pris få impulser fra ulike land, så ferden gikk både til Nederland og England. Opphold i Ajax og Millwall var inspirerende som grunnlag for min trenerkarriere. Selv om Johan Cruyff alltid har vært min største inspirasjon. Hans fotballfilosofi har satt seg fast i meg for alltid, sier vår nye hovedtrener, og roser den gamle Ajax-spiller og Barcelona-treneren for hans betydning for fotballen generelt og for han spesielt. Legenden døde for øvrig i 2016.

Annonse:

Marti Cifuentes er overrasket både over intensiteten på treningene og kvaliteten på spillerne. – Selv om jeg har et for spinkelt underlag for å være bombesikker, så er jeg overbevist om at spillerne her i SF er gode nok til å berge plassen. Vi har et meget bra par på topp, Flamur Kastrati og Pontus Engblom. Rutinerte karer som Håvard Storbæk og Lars Grorud, og talenter som Pau Morer og Andre Sødlund. Og selvsagt mange andre, som jeg regner med å bli kjent med i løpet av de neste dagene. Jeg er også heldig som kan lene meg på Geir Ludvig Fevang og de andre trenerne, som har den kunnskapen og erfaringen om eget lag og motstandere, som jeg foreløpig mangler. Nå skal vi forberede oss godt inn mot Haugesund-kampen søndag, men skulle det gå galt der, så har vi igjen 17 serierunder, kommer det optimistisk fra vår mann med hovedansvaret.

Analytisk

Mange har den oppfatningen at en god trener bør høres, han skal gjerne være litt amper og i overkant sikker på sine egne ferdigheter. En slik trener er ikke Marti Cifuentes. Heldigvis. – Hans faglige tyngde skrikes ikke ut på treningsfeltet, men stille autoritet og myndighet slår bedre an i de fleste spillergrupper. Også her i Sandefjord. – Jeg har en klar formening om hvordan vi etter hvert skal fremstå. Vi skal være et ballbesittende lag med en offensiv i bunn. Likevel må jeg bli kjent med spillerne og deres kvaliteter, før jeg får det beste ut av kollektivet, sier Marti Cifuentes, og det er liten tvil om at han er godt i gang. Spillerne gir alt oppe på den ypperlige gressbanen på Fevang, og Marti er i full gang med sin største trenerutfordring så langt.

Geir Ludvig Fevang, Martí Cifuentes og Shaun Constable
Geir Ludvig Fevang, Martí Cifuentes og Shaun Constable

Og en rask gjennomgang med noen av spillerne bekrefter vårt inntrykk – Marti er allerede en av gutta og førsteinntrykket har vært strålende. – Jeg har min egen tilnærming og væremåte. Jeg ønsker jo at SF-folket aksepterer meg som den jeg er. Det er innlysende at det har vært en tøff beslutning å forlate AIK og Stockholm. Klubben ønsket meg med videre, og jeg følte at de ga meg større og større ansvar. Likevel ble jeg positivt overrasket over at en Eliteserieklubb våget å satse på en så ung og urutinert trener. Det gjorde utslaget, kommer det fra Marti.

Og snart så får han selskap av kjæresten Pia, som er svensk, men som Marti traff i hjembyen Barcelona før han flyttet til Stockholm. – Jeg traff henne for fem år siden i Spania, og vi var jo etablert med jobb og leilighet i Stockholm. Pia må avslutte sitt arbeidsforhold, og jeg håper at hun kommer over hit om en måneds tid. Da håper jeg vi finner en passende jobb til henne, og framfor alt et lite hus eller en passende stor leilighet til oss her i byen. Jeg må jo også få plass til mine foreldre når de kommer på besøk. Jeg må jo ha et kjøkken hvor jeg kan få boltre meg. Jeg elsker å lage mat, lese og slappe av i sofaen, avslutter Marti Cifuentes, som nå tilbringer dagene på Komplett og Park Hotel.

MARTÍ CIFUENTES

  • Hovedtrener i Sandefjord Fotball

  • Født: 7. juli 1982

  • Fødested: Barcelona, Spania

  • Trenererfaring: AIK, C.E. L'Hospitalet, U.E. Sant Andreu, U.E. Rubí, Terrassa F.C, Unió Futbol Base Jàbac-Terrassa, C.E Sabadell

Annonse fra Eliteserien: