Vår historie

10.september 1998 ble det klart at Sandefjord Fotball var en realitet. Etter et samarbeid mellom de to lokale klubbene IL Runar og Sandefjord Ballklubb.

Sandefjord Fotball ble etablert i et samarbeid mellom Runar Fotball og Sandefjord Ballklubb med målsetting om å få  Sandefjord-fotballen opp på et varig høyere nivå. 

Den nyetablerte klubben rykket opp til 1.divisjon allerede i sin første sesong. Laget som ble ledet av Trond Skrede gikk gjennom sesongen uten tap og var på full fart fremover.

I 2000 var klubbens målsetting å beholde plassen i 1.divisjon. Med et nødskrik ble plassen sikret. Klubben var klar for en ny sesong på nivå to og ambisjonene ble hevet ytterligere.

Den påfølgende sesongen ble Skredes siste i klubben. Han hadde hatt fremgang hvert år med klubben og kom på 7.plass i 1.divisjon i hans siste sesong. Klubben så seg nå om etter en trener som kunne bidra til å øke interessen og entusiasmen i byen, både blant publikum og byens næringsliv. Sent den høsten ble det klart at den profilerte treneren Tom Nordlie skulle ta over stafettpinnen. 

Nervepirrende kvalifiseringskamper

Stor fotballinteresse i byen ble det. Laget kom på 3.plass og skulle kjempe om opprykk til Tippeligaen i to kvalifiseringskamper mot Brann. Den unge klubben fikk testet seg med nesten 7.000 tilskuere på Storstadion og enormt trykk fra TV og media. Resultatet over to kamper ble 2-1 til Brann og SF forble dermed i 1.divisjon.

I 2003 tok fotballfeberen nye høyder i Sandefjord. Sesongen endte nok en gang med 3.plass og en ny runde med kvalifiseringskamper. Vålerenga var motstander. 

sah 30-231103.jpg
TIDENES KAMP: Fredrik Thorsen trodde han hadde avgjort kvaliken mot Vålerenga. (Foto: Sigbjørn Andreas Hofsmo, Digitalsport)

 

Første kamp endte 0-0 og returoppgjøret i Valhall har av mange blitt omtalt som "tidenes kamp". Ti minutter før slutt var stillingen 3-3 og med det resultatet lå SF an til opprykk. En avgjørende dommeravgjørelse fikk sinnet i kok hos vestfoldingene og Vålerenga vant til slutt 5-3.

Opprykk i Moss og cupfinale

For første gang på 40 år skulle byen endelig få et lag på øverste nivå i Norge igjen. 2005-sesongen skulle avgjøres med en opprykksthriller av de sjeldne borte mot Moss i siste serierunde. Spissen Andreas Tegström ble den store helten i 4-2 seieren og klubben kunne feire sitt første opprykk til Tippeligaen.

I den første Tippeliga-sesongen ble det 9.plass og klubbens fikk også spille sin første cupfinale, etter en sterk 5-2 seier borte mot Rosenborg i semifinalen. I cupfinalen på Ullevaal ble det 0-3 tap mot Fredrikstad.

AH079248.jpg
Komplett.no Arena: I 2007 kunne klubben ønske velkommen til sin nye storstue. (Foto: Anders Hoven , Digitalsport)

 

I 2007 skulle klubben fortsette veksten og etableringen som en Tippeligaklubb. Den nye stadion Komplett.no Arena ble innviet med 3-0 seier over Lyn og 8.103 tilskuere innenfor portene. Noe som fortsatt er publikumsrekord i dag.

Oppturer og nedturer

Sportslig sett ble 2007 en nedtur med nedrykk fra Tippeligaen og den påfølgende sesongen fortsatte i samme spor. Patrick Walker ble klubbens nye hovedtrener etter Tor Thodesen som hadde ledet laget siden 2005. 

Walker fikk fart på laget og gjorde oppholdet i 1.divisjon kortest mulig. De gode resultatene fortsatte i Tippeligaen året etter og det endte med en 8.plass. Noe som er klubbens beste prestasjon på øverste nivå i Norge. 

I 2010 ble det kun to seire og 12 poeng i Tippeligaen. Noe som resulterte i sisteplass på tabellen og et nytt nedrykk fra Norges øverste divisjon. Walker fortsatte i jobben, men 9. mai 2011 var det slutt. Inn kom Arne Sandstø som ble hentet fra Løv-Ham.

Sandstø fikk sving på resultatene og guttane endte til slutt på 3. plass i 1.divisjon. Noe de også gjorde i 2012 som betød en ny runde ut i kvalifiseringskamper om opprykk til Tippeligaen. Den første kampen mot Ull/Kisa startet på verst tenkelig vis og endte til slutt med 3-4 tap.

Nære, men ikke godt nok. Klubben skulle forsøke å løfte seg de siste prosentene som manglet for å klare opprykket, men havnet isteden på en skuffende 8. plass i 1.divisjon i 2013.

"The Bohinen way"

Etter flere mislykkede forsøk på opprykk fikk klubben inn Lars Bohinen som ny hovedtrener. Den ferske treneren skapte raskt et vinnerlag og sikret klubben det sterkt savnede opprykket i sitt første forsøk. Det ble også satt flere rekorder da laget kun tapte én seriekamp og var overlegne i 1.divisjon.

AH5_3714.jpg
OPPRYKK: På første forsøk ledet Lars Bohinen klubben til opprykk. (Anders Hoven , Digitalsport)

 

Klubben har fortsatt til gode å gjøre oppholdene i Tippeligaen langvarige. For 2015-sesongen bar det rett ned igjen og Bohinen måtte igjen bygge opp et opprykkslag i 1.divisjon.

Foran nesten 5.500 tilskuere på tribunen kunne spillerne slippe jubelen løs for opprykk på 2016-sesongens siste hjemmekamp. Laget slo Bryne 1-0 og var igjen klare for spill i Eliteserien én serierunde for slutt. 

Tilbake i Eliteserien var Bohinens menn spådd nederest på tabellen av så og si samtlige eksperter. Guttane overrasket alle og tok sterke borteseire på både Ullevaal og Viking Stadion, samtidig som de leverte solid på hjemmebane gjennom hele sesongen. 

Sesongen 2017 endte med 13. plass og fornyet kontrakt i Eliteserien. Bohinen ble nominert til prisen årets trener i Eliteserien og i desember ble det klart at hovedtreneren skulle trene Aalesund FK fra 2018. 

Ikke tre på rad nå heller

Alle gode ting er tre lyder ordtaket. Noe som tydeligvis ikke gjelder for Sandefjord Fotball som aldri har klart å stabilisere seg med mer enn to sesonger på rad i Eliteserien.

16. januar 2018 ble det klart at svenske Magnus Powell skulle ta over stafettpinnen etter Bohinen. Den tidligere Lyn og Lillestrøm spilleren kom fra en forholdsvis kort trenerkarrière i Egersund og Levanger med gode resultater. 

Oppkjøringen til den rekordtidligere seriestarten i mars var trøblete og serien startet med et braktap borte mot Molde. Den påfølgende kampen mot Start ble en stor opptur og endte med 4-1 seier. 

Likevel endte Powells dager i sjefsstolen allerede etter 99 dager. Etter en totalvurdering, basert på manglende resultater og i dialogen med spillergruppen, valgte partene og avslutte arbeidsforholdet.

42001829364_a60972faf9_o
(Martí Cifuentes. Foto: Torstein Flåm)

Geir Ludvig Fevang tok midlertidig over ansvaret i syv kamper før spanjolen Martí Cifuentes ble ansatt som ny hovedtrener. 

Med Cifuenets bak roret begynte etterhvert resultatene å forbedre seg. Kun to tap på de tretten siste kampene av sesongen burde holde til fornyet kontrakt, men laget slet også med å bikke kampene over til seier. Åtte uavgjort av totalt elleve gjennom sesongen ga ikke god nok poengfangst. Et nytt nedrykk var et faktum i 2018.

Året 2019 er året der alle rundt klubben forventer opprykk tilbake til Eliteserien. Martí Cifuentes fikk vist hva han står for i 2018, og mediene var klare på at dette holdt til opprykk. Obosligaen er aldri noen enkel nøtt, det fikk blant annet Aalesund erfare i 2018. Med en sterk tropp fra starten av sesongen, har Martí & Co klart å prestere godt over hele sesongen. Sesongen ender med opprykk til Eliteserien 2020 etter at laget kapret til seg 65 poeng, og 2.plass på tabellen. Dermed slår vi følge sammen med Aalesund tilbake i det jeveste selskapet, og vi har en spennende sesong i vente. 2019 ble også året der klubben havnet i rød-sone på grunn av økonomi, og må jobbe sammen med NFF om å utarbeide en handlingsplan for veien videre. Troen og viljen på å få til en sunn og fornuftig drift vil alltid være tilstede, og vi skal kjempe som klubb for å opprettholde Eliteseriesatsingen i Sandefjord. 

Året 2020 - Et år som går inn i historiebøkene

Året 2020 skulle starte godt. Et år hvor vi startet med god oppkjøring, og fikk matchet oss godt mot gode lag. Vi følte oss klare for Eliteserien 2020, men så smalt det en pandemi som skulle vise seg å sette en helt verden tilbake. Det ble en lang utsettelse på seriestarten, og en tøff vårperiode for norske fotballklubber. Klubben ble tvunget til å permittere samtlige ansatte av økonomisk usikkerhet. 

Et lyspunkt var det når Norske myndigheter, NFF og NTF kom til en felles enighet om en streng protokoll slik at sesongen kunne gjennomføres. Seriestart ble den 16.juni, og vi åpner sterkt borte mot Odd på Skagerak Arena. Dette var sesongen vi ble tippet nord og ned fra første stund, men når vi passerer 22.desember 2020 viser tabellen noe helt annet. 

Dette var året der vi spilte jevnt og godt mot samtlige norske klubber. En tydelig filosofi, og godt treningsgrunnlag sørger for at vi plasserer oss på en 11.plass med 35 poeng. Dermed sikrer vi oss en ny sesong i Eliteserien. 

Lagbilde 2
Året 2020 var preget av 1 meter avstand - men en sterk sesong!

Av økonomsike grunner er klubben tvunget til å gjøre endringer både på kortsikitg og langsiktig grunnlag. En ny sportsplan er utarbeidet, og lokal forankring står enda sterkere. Klubben velger dermed å ikke resignere Marti Cifuentes og Jordi Gonzalez, og må se etter nye alternativer når sesongen 2021 sparkes i gang. Dette på bakgrunn av de økonomiske betingelsene. 

Sesongen 2021 - Tidligere SF-spillere ansatt som trenerduo

Sandefjord Fotball har ansatt Hans Erik Ødegaard og Andreas Tegström som et likestilt trenerteam. Begge har signert en 2-årig avtale, med opsjon på 1 år.  

Nå skal en ny historie skapes, og de hjemvendte spillerne er tilbake i klubben for å bygge videre på en klubbkultur. Nå gjelder det å bygge en økonomisk bærekraftig klubb for de neste årene, og samtidig jobbe ha som hovedmål å etablere seg i Eliteserien. 

Årets viktigste sesong - Ny mediaavtale med TV2 fra 2023, gjør det ekstremt viktig å holde seg i Eliteserien 2022

Sandefjord Fotball fikk en pangåpning på årets sesong der vi vant 3-1 borte mot Haugesund den 3.april 2022. Alexander Ruud Tveter viste seg fra sin beste side allerede her, og scoret hele 3 ganger. Skal vi trekke frem noen gode resultater det første halvåret, så er det 5-0 seieren borte mot Strømsgodset. Seier mot både Odd og Viking på bortebane. Da vi passerer august (7.august) står vi med 21 poeng, og ligger godt plassert midt på tabellen. 

Så kommer motgangen - Vi har stang ut. 
En svært tøff høst-sesong ble resultatet. Flere sentrale spillere ute med skader. Det hele ender med en kamp om overlevelse i Eliteserien. Vi kommer til siste serierunde, Haugesund står på motsatt halvdel på Release Arena. Vi må ha poeng for å overleve. Kristiansund møter bunnlaget Jerv, og er avhengig av en seier. Den kampen ender uavgjort, og alt er opp til oss selv. Vi tenger kun 1 poeng for å få kvalik-plassen i Eliteserien.

Haugesund går opp til 2-0 - vi passerer 85 spilte minutter, og mange har innsett at dette blir en tur ned til OBOS-ligaen. NEIDA - Dette er fotball! Dette er en kamp som blir husket i lang - lang tid! I det 89.minutt banker Harmeet Singh inn en redusering. Og på overtid så er det vår egenproduserte spiller, William Kurtovic som sender Sandefjord til himmels. Det står 2-2, og vi ligger igjen på kvalik-plass! 

I kvalik-kampene møter vi Kongsvinger. KIL og tidligere SF-spiller Espen Nystuen har gått gjennom 3 kvalik-kamper før møte med SF i den avgjørende kampen. En hjemmekamp, en bortekamp. Det hele starter på hjemmebane, der SF vinner 4-0 og skaffer et godt utgangspunkt til returoppgjøret. Returoppgjøret ender 2-1 til Kongsvinger, og dermed spiller Sandefjord Fotball en ny sesong i Eliteserien. For fjerde år på rad! Vi er på vei til å etablere oss i øverste divisjon.

Annonse fra Eliteserien: