Storseier over Start

(IK Start - Sandefjord Fotball 1-4) Guttane var dødelige effektive i Kristiansand og kontret Start i senk etter en tidlig redusering.

Det så tidlig mørkt ut etter at Kristjan Floki Finnbogason hadde stanget Start i ledelsen etter 21 spilte minutter, men etter en utlikning av kaptein Håvard Stobæk før pause skulle det virkelig ta fyr i andre omgang. To mål av innbytter Pontus Engblom og ett kremmerhus av Enric Vallès sørget for at Magnus Powell & co kunne ta med seg en kruttsterk 4-1-seier hjem til Sandefjord.

Etter en jevn åpning på kampen tok Start mer over etter hvert. Men etter mye stanging unna fra SF-forsvaret glapp det etter nesten halvspilt 1. omgang etter et godt innlegg fra Aron Sigurdarson. Islendingen fant sin landsmann Finnbogason i feltet, og spissen headet vertene i ledelsen via høyre stolpe.

Deretter skulle Start beholde det meste av banespillet før guttane fikk flyttet opp troppene og vunnet et par cornere. På et av disse hjørnesparkene endte ballen opp i beina på en mutters alene Storbæk, som kunne banke ballen ned i hjørnet.

Dødelig effektive

Etter SF-utlikningen fortsatt Start mye av overtaket, men Sandefjord virket til gjengjeld mer skjerpet og forsvarte seg godt fram til 45 minutter var spilt. På overtid gikk det derimot et grøss igjennom alle med SF-hjerter da Elliot Käck fyrte av fra langdistanse, og ballen smalt i stolpen, men det hele ebbet ut med 1-1 til pause.

Da lagene entret banen etter hvilen fortsatte hjemmelaget med ballinnhavet, og en god Eirik Holmen Johansen forhindret et tidlig Start-mål etter et frispark fra Tobias Christensen.

Så begynte guttane å komme mer med i kampen og spilte på seg både selvtillit og et par halv-sjanser før Engblom erstattet Flamur Kastrati litt etter timen spilt. Det skulle vise seg å være et smart trekk for kun fire minutter senere var svensken virkelig på hugget.

Storbæk så at innbytteren hadde startet et løp og spilte fram sin rekkekamerat med en perfekt pasning i bakrom. Spissen på sin side takket for tilliten ved å løpe ifra Start-forsvaret og banke ballen forbi Håkon Opdal i buret. Med ledelsen i lomma la SF seg hakket dypere og ventet på flere kontringsmuligheter. Og de skulle komme.

Et upresist utspark fra Opdal utløste en kontring fra Powells gutter og til slutt havnet ballen ute hos Olsen Solberg på venstresiden. Motsatt vingback Victor Demba Bindia mottok så en pasning på andre siden før han slapp videre til Storbæk. Målsscoreren vendte dermed videre og satte opp en vakende Vallès i returrom. Spanjolen hadde god tid og la kula til rette før han dundret den ned i det høyre hjørnet for å sende gjestene opp i 3-1-ledelse.

Kontrollerte ut

Med tolv minutter igjen på klokka prøvde Mark Demseys mannskap seg på komme tilbake i kampen med et par skuddforsøk fra utsiden av boksen, men det meste ble stoppet av et påskrudd SF-forsvar. I stedet for ytterlige reduseringer skulle att på til Engblom bli tomålsscorer like før full tid.

En høy pasning i SF-bakrom virket først å bli kontrollert av Simon Larsen, men svenske Engblom kjempet til seg ballen og kunne spurte alene mot Opdal. Til tross for at han hadde med seg André Sødlund til høyre i banen satte han heller avslutningen iskaldt i det lengste hjørnet.

Derfra og ut var kampen kjørt, og guttane kunne ta med seg en uhyre sterk 4-1-seier fra en vanskelig bortebane. Den største seieren over Start var også et faktum som sikkert vil glede de fleste med SF-hjerter.

Kampfakta

3. runde Eliteserien
IK Start - Sandefjord Fotball 1-4 (1-1)
Sparebanken Sør Arena
Tilskuere: 4 716
Dato: 2. april

Mål: 1-0 Finnbogason (21'), 1-1 Storbæk (34), 1-2 Engblom (68'), 1-3 Vallès (78), 1-4 Engblom (84')

Gult kort: Lowe, Wichne, Aremu (IKS), Kane, Vallès (SF)

IK Start (4-3-3): Håkon Opdal - Eirik Wichne, Damion Lowe, Simon Larsen, Elliot Käck - Isaac Twum (Salvesen, 73'), Afeez Aremu, Tobias Christensen - Aron Sigurdarson, Kristján Floki Finnbogason, Kevin Kabran

Sandefjord Fotball (3-4-3): Eirik Holmen Johansen - El-Hadji Gana Kane, Christer Reppesgård, Lars Grorud (Seck, 85')- Victor Demba Bindia, Erik Mjelde (Ofkir, 72'), Enric Vallès, Joackim Olsen Solberg - Håvard Storbæk, Flamur Kastrati (Engblom, 64'), André Sødlund