Han er en viktig bidragsyter til SF-suksessen

Geir Ludvig Fevang møter gamle kjente i Haugesund på søndag.

Sandefjords nye assistenttrener Geir Ludvig Fevang skal ha mye av æren for den overaskende gode sesongen i 2017. Hovedtrener Lars Bohinen er en tydelig, engasjert og synlig trener, og han tar selvsagt det meste av oppmerksomheten. Geir Ludvig er stille, sindig og kan nesten virke litt beskjeden, men når han har noe på hjertet kommer det som regel noen kloke analyser og nyttige innspill. Samarbeidet mellom Bohinen og Fevang har så langt vært en formidabel suksess …

Annonse:

Tilbudet om trenerjobben kom overraskende på Geir Ludvig. – I utgangspunktet hadde jeg lyst på en sesong til som spiller, men klubben og Lars hadde andre planer. Så langt har det vært et lykkelig valg. Jeg tror de ulike egenskapene hos hver enkelt i trenerteamet kommer kollektivet til gode. Du har vel registrert at jeg ikke akkurat er en utagerende type, men temperament og vinnervilje er ikke akkurat mangelvare. Da jeg var yngre reagerte jeg annerledes enn alle de andre kameratene mine, og forsvant inn i meg selv og gjemte meg bort når jeg ikke lykkes på idrettsbanen, sier assistenttrener Fevang.

Lokal helt

Og da han minnes barndommen, så foregikk den like borti svingen for der vi sitter oppe på Komplett. – Jeg vokste opp på Nordre Fevang Gård, men forsto fort at det ikke var bonde som skulle bli mitt fremtidige yrke. Heldigvis så har jeg en eldre bror, som tok seg av gårdsdriften. Fotballen kom tidlig inn i livet mitt, og da Sandefjord Fotball ble etablert i 1998, så var vi en gjeng fra Ballklubben og Runar som hoppet på toget. Det har jeg ikke angret et sekund på. Jeg hadde noen herlige år her i klubben, før Sørlandet og Start fristet, forteller Geir Ludvig.

ahDSC_5039
Geir Ludvig Fevang er nå en del av trenertemaet til Lars Bohinen.

Ulykken på Åråsen

Og det var som Start-spiller Geir Ludvig ble torpedert av LSK-keeper Heinz Müller i 2007. Den tyske målvaktkjempen kom ut i feltet i hundre – med knærne først – Müller traff Fevang midtskips og det så meget stygt ut. For Geir Ludvig gikk alt i svart. På sykehuset ble det konstatert kinnbensbrudd, hjernerystelse og andre omfattende skader. – Legene rådet meg i etterkant til å legge støvlene på hylla, og jeg slet lenge med å fokusere. Til slutt ble det lagt inn en form for titannett bak det ene øyet, for å holde det på plass. Her forleden var jeg hos tannlegen, og han skvatt skikkelig da han oppdaget alt det pussige som befant seg bak øyet. Likevel så fungerte alt som det skulle igjen, og merkelig nok har jeg ikke blitt engstelig etter den karrierekritiske skaden, forteller tobarnsfar Fevang.

Eventyr i Belgia

I voksen alder – 28 år – gikk proffdrømmen i oppfyllelse. – Jeg fikk en treårs-kontrakt med belgiske Lokeren, og det var et lærerikt og spennende eventyr. Da jeg entret treningsfeltet der nede, så skjønte jeg umiddelbart at dette var en helt annen fotballverden enn hjemme. I utgangspunktet så hadde ikke den belgiske toppdivisjonen så høy status her hjemme, men forskjellen var enorm. Nå som jeg selv er trener, så tar jeg med meg både positive og negative opplevelser og kunnskap fra hovedtrener Peter Maes. Han var en meget autoritær leder, og akkurat der har jeg ingen planer om å etterligne min gamle læremester, kommer det fra Bohinens gode medarbeider. Vi tror han styrer greit unna akkurat det …

Høydepunktet i karrieren

Selv om Belgia-oppholdet etter hvert ble litt krevende, så fikk Geir Ludvig oppleve å vinne en tittel med Lokeren. – Cupfinalen i 2012 mot Kortrijk var en utrolig opplevelse. Jeg kom inn som innbytter, og 20 000 av byens totalt 35 000 innbyggere var på plass for å bære laget frem til cupgull. Det gikk veien, og oppstandelsen i etterkant ble enorm. Åpne kraner i hele byen i mange dager etterpå. Det er uten tvil det største jeg har opplevd som spiller, erindrer Geir Ludvig, men føyer til at mangelen på nok spilletid ble avgjørende for at reisen videre gikk hjem til norsk fotball etter to sesonger i Belgia.

STORTRIVES: Geir Ludvig Fevang stortrives i rollen som assistenttrener.
STORTRIVES: Geir Ludvig Fevang stortrives i rollen som assistenttrener.

Det ble tre sesonger i Haugesund, og Fevang gjorde seg skikkelig bemerket i sildebyen borte på Vestlandet. – Fine fotballår, og jeg må si at dagens trener Erik Horneland er en dyktig og engasjert fagmann. Men det er i Sandefjord jeg hører hjemme, og hvor jeg virkelig fikk fart på karrieren. Det var herlig å komme hjem igjen, selv om min nye rolle utenfor banen kom litt brått på. Men uansett om jeg spiller eller er trener, så skal jobben gjøres bortimot perfekt. Jeg stortrives med en fortsatt rolle i fotballen, og som jeg har visst siden jeg var ganske ung, ville bli mitt fremtidige yrke, kommer det fra Geir Ludvig.

Trenerfremtiden

Geir Ludvig er som tidligere nevnt en realistisk og klok kar, som ikke har noe bråhast med å gire opp trenerkarrieren. – Jeg er faktisk usikker hvor store ambisjoner jeg har som hovedtrener i toppfotballen, og uansett så føler jeg at læretiden som assistent kanskje bør vare en tid. Jeg har etablert meg her med kona mi Tonje og døtrene Emmy (3) og Frida (1). Jeg har veldig liten lyst til å dra dem rundt, mens jeg skal jobbe som trener. Det er opplagt at jentene mine har førsteprioritet – alle tre. Så det går i fotball og jenter, sier mannen med bare Espen Bugge Pettersen foran seg på adelskalenderen over flest spilte kamper for Sandefjord. Han er også nummer to når det gjelder antall scoringer.

Etter hvert som praten går, så kommer det frem at Geir Ludvig ikke bare har løpt etter ballen. – Jeg har 200 studiepoeng, men ingen grad. Likevel har jeg vært borti fag som informatikk, idrettsfag og administrasjon. Organisasjon og ledelse har jeg studert på Folkeuniversitetet, jeg har vært innom BI og tatt coaching-fag på høyskolen i Agder, kommer det Geir Ludvig Fevang. Selv uten alle studiepoengene, så er det ingen tvil om at 36-åringen har vært en strålende partner for Lars Bohinen så langt i sesongen. 

Geir Ludvig Fevang

  • Født: 17. nov 1980

  • Fødested: Sandefjord, Norge

  • Rolle: Assistenttrener

  • Tidligere klubber: Fevang, Runar, Start, Lokeren, Haugesund

  • Kamper (mål) i SF: 251 (50)

Annonse fra Eliteserien:
Publisert: 14.10.2017, oppdatert: 13.03.2018
Skrevet av: Tom D. Frøshaug