Vår sikkerhetssjef oppgitt over LSK-fansen...

- Det verste jeg har opplevd...

SFs arrangementsansvarlig og sikkerhetssjef – Per Magnus Larsgård – har langt fartstid i denne jobben. Og i en periode på over 20 år – så har han fire alvorlige episoder med bortefans som har satt spor. Den siste alvorlige hendelsen er fra 2012 – og da var det Start-tilhengerne som gikk langt over streken. (På bildet over tar keeper Mads Hedenstad imot hyllest fra LSK-fansen etter seieren mot SF). - Likevel er nok det som skjedde på Jotun Arena nå sist søndag – det som bekymrer Larsgård mest. LSK-supporterne kastet blant annet et tungt gjerde mot en innleid vakt – men heldigvis hadde vi en frivillig soneleder som gikk imellom. Han ødela selv armen, ble kjørt på Legevakta og er nå sykemeldt. Han forhindret i utgangspunktet det som kunne blitt en livstruende skade. Det blytunge stakitt-gjerdet var på full fart mot en uoppmerksom vakt. Det kunne gått riktig ille. All honnør til vår rutinerte soneleder. Dette er en voldsbølge som eskalerer – og bekymringsmeldinger og rapporter fra hendelsene i kampen mellom SF og LSK er sendt til alle riktige instanser. Forteller Larsgård.

Vårt kameraanlegg fungerer for tiden ikke optimalt etter en hard vinter – og nytt er bestilt. (På bildet over ser vi Per Magnus Larsgård til venstre). – Vi fikk dispensasjon til å gjennomføre arrangementet med nedsatt kamerafunksjon og økte sikkerhetstiltak – men vi har konkrete tips på hvem som kastet gjerdene. Disse er overbragt til blant annet politiet på Romerike. Jeg minner også på at supporterne slåss innbyrdes – og det er selvfølgelig sjokkerende å være vitne til for familier og for eksempel kioskpersonell. De fleste der borte fikk jo disse utagerende personene helt inn på livet. Det hele startet med en boikott-kampanje – som LSK-fansen la ut i sine sosiale medier 14 dager før kampen. De ville ikke stå på bortefeltet – men oppfordret sine egne til å kjøpe billett på nettet – og storme inn på den tribunen som vi vanligvis bruker til familier, barn, eldre og folk med funksjonsnedsettelser. Vanligvis et sikkert og rolig sted. Denne gangen derimot ble nesten alle de tilreisende fra Lillestrøm å finne på denne tribunen. De kalte vårt bortefelt for et busskur – og der ville de ikke være på kampdag. Aggresjonen startet vel i bunn og grunn i deres egne kanaler – og fikk sin topp her sist søndag. Og det er vel ingen overdrivelse å si at samspillet mellom sikkerhetsfolkene til LSK og våre egne ikke funket optimalt. For å si det mildt. Dette var vel på mange måter en ventet «katastrofe». Per Magnus Larsgård er vel ikke overvettes imponert – verken av bortelagets «sikkerhetsstyrker» eller av fansen….

 

For de nøyde seg ikke med å kaste tunge gjerder og med interne slåsskamper – de ødela for titusenvis av kroner også. – De hadde med seg plastposer inn på anlegget. De tettet toaletter og vasker – og lot vannet renne. Dette skapte store skader. Under toalettene ligger nemlig en stor kiosk. Her ble fryser, vaffeljern, popcorn-maskin og masse varer ødelagt av vannet. Her må mye byttes, repareres og skiftes ut. Omfattende og helt unødvendig arbeid og kostnader. Seter ble også revet løs – og såkalte bølgebrytere ble kastet rundt sammen med setene. Vi her i klubben må iverksette ekstraordinære sikkerhetsrutiner framover. Vi kan blant annet ikke ha åpent billettsalg på den ene langsiden. Vi har fått melding fra LSK-ledelsen med styreformann Morten Kokkim i spissen – om at det er bare å sende faktura. De vil gjøre opp for seg – og samtidig vil det få konsekvenser for «verstingene». Vi registrerer at ungdom fra 12-16 år innfiltrerer seg inn blant fansen – og drar på kamper kun for å lage bråk. En skremmende utvikling – som både forbund og klubber bør være ekstra vaktsomme på i tiden framover. Også har politiet her i Sandefjord oppfordret SF til å anmelde forholdet. De har indikasjoner på hvem som sto bak dette her. Avslutter en bekymret Larsgård.

Annonse fra Eliteserien: