SFs faste bussjåfør har vært i Ukraina tidligere...

- Denne gangen var det ren livredning....

«Buss-Tom» eller Tom Olsen som han egentlig heter – har vært nede med buss og hentet flyktninger fra det krigsherjede landet – og hjem hit til Norge åtte ganger før denne spesielle turen. (På bildet over fra venstre: Bjørn Sturød, Ann Brit Skåland Eriksen, Odd Gunnar Sanden, Olena Karlova,Yuliia Shtrielle, Paul Erik Gaalaas Hansen, Nataliya Chernichenko, Mari Halvorsen og Tom Olsen). – Den niende reisen var nemlig helt spesiell. Det var en ren syketransport. Hvis vi ikke hadde hentet hjem 31 passasjerer – så hadde de ikke overlevd. Dette var forskjellen på liv eller død. Det var en rutinert gjeng som dro ned denne gangen, men samtlige var enige om at denne turen var den siste. Inntrykkene, lidelsene til de vi hentet og bildene vi for alltid vil ha på netthinnen – det ble etter hvert svært krevende. Vi har vært på såkalt debriefing i etterkant. Likevel er vi overbevist om at vi ikke skal nedover igjen, Ingen av oss. Dette ble for sterk kost. Tom Olsen forteller følelsesladet om at samtlige av de skadede fikk livet i gave.

Tom har sett det meste – og hørt historier fra de han tidligere har hentet. – En kvinne fortalte meg at da hun kom hjem fra en tur på butikken – så var hele huset hennes borte. Der inne befant hennes to barn seg, ektemannen og begge foreldrene. Plutselig hadde hun mistet alt – og du kan tenke deg selv at hun var utrøstelig. Jeg har hørt mange tilsvarende historier. Dette er krig på sitt verste – og mest realistiske. Vi har hentet dem ut fra krigsområdene – og kjørt dem hit til Norge – for at de skal få hjelp og starte opp på nytt. Dette er vel det mest meningsfylte du kan gjøre som medmenneske. Likevel var den siste «ambulanse-transporten» den som har gjort størst inntrykk. Tom er en av dem som neppe klarer en ny tur nedover igjen.

Tom og hans arbeidsgiver LB Tur – har fått noen ekstra utfordringer etter at de 31 passasjerene de hentet – har kommet hit og fått nødvendig behandling. – Vi måtte dra nedover i all hast – og vanligvis så har vi hatt finansieringen på plass – før vi har dratt fra Norge. Denne gangen var det ikke det. Vi dro nedover med lege, to ambulansearbeidere, en sykepleier og to andre frivillige. Vi hadde også to ukrainske tolker med på turen. Jeg har regnet ut at det koster 11 290 kroner for hvert liv vi reddet. Og vi hentet 31 personer. Alle med akutt behov for medisinsk hjelp. Nå sitter busselskapet igjen med regningen. Vi har fortsatt håp om at noen hjelper oss med de utgiftene. Nå har dere jo sett regnestykket. Avslutter «Buss-Tom» som ikke barer kjører SF-lag rundt om til bortekamper, men som du nå vet - også har andre oppdrag. I det store bilde – kanskje enda litt viktigere….

Annonse fra Eliteserien: