Lørdag skal han stoppe Kane: – Gleder meg enormt

Lørdag spiller de sin største fotballkamp noensinne. Lille Andorra tar imot mektige England. Og Marc Vales skal stoppe Harry Kane.

– Det blir helt fantastisk, sier Sandefjord-spilleren.

Vi treffer Marc på Release Arena noen dager før avreise. Han er nettopp ferdig med trening, har dusjet og skiftet, og fylt opp dagens første tallerken.

– Jeg spiser ikke frokost lenger, forklarer han.

– Jeg følger en diett der lunsj er mitt første måltid, men da spiser jeg til gjengjeld godt. Sånn har det vært en god stund nå. Og jeg kjenner meg mye lettere, og samtidig mye sterkere.

Oppturer og nedturer

Hverdagen i Sandefjord Fotball står i sterk kontrast til det Marc Vales opplever som andorransk landslagsspiller. Denne sesongen har den sympatiske midtstopperen bare vært involvert i 13 av 21 eliteseriekamper for SF.

– Jeg har ikke spilt så mye som jeg håpet i år, men sånn er fotballen, sier Marc.

– Du kan ikke gjøre så mye annet enn å fortsette å trene, fortsette å gi gass. Så åpner det seg ofte muligheter igjen.

31-åringen har opplevd fotballens oppturer og nedturer. På den andre siden av lunsjbordet sitter Ian Smeulers, den unge nederlenderen som nettopp har kommet til Sandefjord. Han tar til seg mer enn fiskesuppe og grovbrød denne dagen.

– Ta vare på deg selv, tren hardt, spis riktig og ha det moro, sier en smilende Marc til Smeulers, og spiser litt raskere enn de yngre gutta.

Hjemme i huset venter samboeren og sønnene Nathan og Logan. Alle som følger Marc på Instagram og  sosiale medier vet hva den lille familien betyr for ham – og hva Marc betyr for familien.

Sammen har de vært på en lang fotballreise.

Junior i Real Madrid

Marc Vales González vokste opp i Andorra, det lille landet mellom Spania og Frankrike, som i areal (468 m2) knapt er større enn Sandefjord kommune (433 m2).

Først i 1993 ble Andorra anerkjent som egen stat. Landslagsarenaen Estadi Nacional har en tribunekapasitet på bare 3306 tilskuere, men som regel er det nok.

Andorra har bare 78.000 innbyggere, et folketall godt under det Sandefjord og Larvik har til sammen.

Det var her Marc ble oppdaget. Stortalentet fra Saint Julia var raskt innom fem spanske klubber før han ble hentet til Real Madrid-akademiet. På nettet finner du fortsatt bilder av en ung Vales på A-lagstrening med José Mourinho og alle stjernene.

Men den store sjansen for Gálacticos fikk han aldri. Som på bildene, ble Marc Vales hengende etter.

I september 2013 ble han løst fra kontrakten med den spanske storklubben og gikk klubbløs i et halvt år før han ble hentet til Real Zaragoza, som også ble en mellomstasjon.

Historien videre kjenner de fleste av oss nå.

En ung spansk trener, Martí Cifuentes, hentet Marc Vales til L´Hospitalet på nivå tre i spansk fotball.

Etter en ny overgang og to sesonger i finske SJK Seinäjoki, ble han gjenforent med Martí i Sandefjord i sommervinduet 2018.

Selvtilliten tilbake

– Yksi, kaksi, kolme, smiler Marc Vales. – Det er det eneste jeg kan omtrent. En, to, tre.

Han roper på Mats Haakenstad, som også hadde et kort opphold i Finland. Men vestfoldingen rister på hodet.

– Kan ikke en dritt, svarer Mats. – Kanskje et par stygge ting, men det egner seg ikke på trykk.

Ian Smeulers, unggutten fra Rotterdam, sitter i midten og godter seg. Nå vender han seg mot Mats for å lære noen finske gloser.

Marc drar oss tilbake til hverdagen.

– Det har vært fint å ha landslaget når jeg har vært inn og ut av klubblaget, sier han.

– Å komme hjem til Andorra og spille med flagget på brystet, er alltid en ære. Og i høst trengte jeg virkelig denne oppturen. VM-kvalifiseringskampene i starten av september ga meg selvtillit som jeg tok med meg hjem til Sandefjord. Det har vært fint å være tilbake på laget her.

Med sine 75 landskamper er Marc Vales en levende legende i lille Andorra.

Sist laget løp ut på Estadi Nacional, den 2. september, stanget SF-stopperen inn to mål mot San Marino og havnet på ukens UEFA-lag sammen med Manchester United-kaptein Harry Maguire.

Tre dager senere møttes de på Wembley.

Foran 67.000 tilskuere var Andorra nær et sjokkresultat før Harry Kane, Jesse Lingard og Bukayo Sako scoret hvert sitt mål det siste kvarteret – og sikret engelskmennene en oppskriftsmessig seier.

Og lørdag møtes de altså igjen.

– Det blir nok den største kampen i Andorras fotballhistorie. Å ta imot England på hjemmebane blir veldig spesielt. Jeg gleder meg enormt, sier Marc Vales.

NB! Du kan se Andorra - England direkte på TV2 Sport Premium lørdag 9. oktober, avspark kl 20.45.

NTB_d1sbkwoVbxg.jpg
Marc Vales er tilbake på laget også i Sandefjord, her i aksjon mot Mjøndalen på Consto Arena. Lørdag møter han England på hjemmebane i Andorra.Foto: Ali Zare / NTB

 

Annonse fra Eliteserien: