Lørdag er han tilbake: – Viktig å vinne mot SF

Lørdag kveld er Lars Bohinen tilbake i Sandefjord for å kjempe om tre poeng. – Det aller viktigste er å vinne mot lagene rundt oss på tabellen. Det gjelder også SF, sier den nye Sarpsborg-treneren.

– Det har vært hektisk, sier Lars Bohinen på telefonen.

Vi treffer han på motorveien, på vei hjem til leiligheten i Oslo etter torsdagens økt.

– Jeg har en hverdag nå som ligner på den jeg hadde i Sandefjord. Jeg bor i Oslo og pendler fram og tilbake til Sarsborg. Det fungerer helt fint. Det er deilig å være i gamet igjen.

Mye teori, lite praksis

De første seks kampene kom brått på. Før lørdagens kamp på Release Arena, har Lars jublet for to store seire, borte mot Rosenborg og hjemme mot Molde. Men den hektiske starten i Østfold har også gitt to stortap, 1-4 mot Vålerenga og Molde borte.

– Jeg skulle gjerne hatt mer tid mellom kampene, og har prioritert å jobbe med de endringene som jeg ønsker i spillestilen. Det er blitt mer teori enn praksis, men jeg synes vi har beveget oss framover.

– Defensivt presser vi gjerne høyere enn Sarpsborg har gjort tidligere. Offensivt ønsker jeg lengre angrep slik at vi rekker å komme etter med hele laget og står bedre for gjenvinning når vi mister ballen, forteller Lars.

Det siste året har han hatt god tid til å tenke gjennom sin egen fotballfilosofi. Etter han fikk sparken i Aalesunds FK i august i fjor, gikk det lang tid før Lars Bohinen var i jobb igjen.

– Jeg rakk å bli litt stresset, innrømmer han.

Arbeidsløs i lang tid

– Det gikk bra et halvt års tid, men det meste har stoppet opp under koronaen. Økonomien er usikker, klubbene mer forsiktige. Jeg skjønte etter hvert at dette var det verste tidspunktet å bli sparket på!

Han ler en hjertelig latter. En latter vi ofte hørte fra trenerkontoret da Lars Bohinen hadde ansvaret i Sandefjord.

– Jeg er vel mye av den samme treneren i dag, bekrefter han.

– Men vi lærer jo alle mens vi går, ikke minst i motbakker, og jeg tar med meg verdifull erfaring fra Aalesund inn i den nye jobben.

– Fotballfaglig er jeg blitt tydeligere på en del ting, som riktige avstander i laget. Treningskultur er like viktig for meg som før. Og så har jeg lært meg å tenke mer på mine egne behov, ikke alltid tenke på hele klubben. Hvis resultatene går imot, er det treneren som ryker uansett.

Foreløpig har han bare signert en kontrakt med sarpingene ut året.

– Det var greit for begge parter. Så får vi se hvor vi står etter sesongen, sier Lars.

– Med skadefri tropp er forutsetningene ganske gode her. Vi har konkurranse på alle plasser og kan rotere litt om vi ønsker det.

Tilbake med Emil

Både trenere og spillere erfarer at fotballen spretter og ruller i ulike retninger. Den siste spilleren som Bohinen signerte i Sandefjord Fotball, var Emil Pálsson.

Den islandske midtbanespilleren rakk aldri å spille under Bohinens ledelse i SF, men i Sarpsborg 08 er de sammen igjen.

– Da jeg var i SF, scoutet vi Emil på Island og likte godt det vi så. Han er en boks-til-boks midtbanespiller som kan dekke store rom begge veier. Samtidig er han bra med ballen.

Så langt har Emil Pálsson startet fem av seks kamper siden Bohinen overtok S08.

– Emil har vært bra, men jeg vil at han skal være mer enn en sittende «sekser», og synes han har mer å gå på fysisk. Det har jeg utfordret Emil på, forteller Lars.

Nå blir det et gjensyn med Sandefjord for begge. Den tredje i Sarpsborg med en fortid i SF, Moa Ofkir, er fortsatt skadet og uaktuell til lørdagens kamp.

Lars Bohinen vet at han møter et godt fotballag.

Følger SF tett

– Jeg har fulgt med Sandefjord Fotball hele veien, røper han.

– For meg ser det ut som om Hans Erik Ødegaard og Andreas Tegström har videreført mye fra Cifuentes. De er fortsatt spillende, men bruker også den lange løsningen, spesielt fra keeper. De har backer som bidrar mye offensivt, og sentrale spillere med bra ferdigheter.

– Den største forskjellen er kanskje at laget er blitt mer direkte i overgangsspillet og gjerne presser høyere på hjemmebane.

Begge lagene har tidvis imponert i den første tredelen av sesongen, men ikke uten riper i lakken.

– Det hjelper å ta poeng mot de beste lagene, men det aller viktigste er å vinne kampene mot lagene rundt oss på tabellen. Vi må gå for tre poeng. Det gjelder også SF, sier Lars Bohinen.

– Sandefjord var jo nederlagsdømt også i år, men selv er jeg ikke helt overrasket. De har møtt gode lag og vært solide. Med seks poeng mot Glimt og Stabæk i de to siste kampene, er de kanskje litt foran skjema.

PS! Du ser Sandefjord Fotball - Sarpsborg 08 som tilskuer på Release Arena eller på Discovery+ lørdag kl 18.00.

 

Annonse fra Eliteserien: