Han utvikler framtidens keepere: – Helt andre krav

Sven Moan Rui er nettopp uteksaminert med den høyeste keeperutdanningen i Europa. Nå vil han bruke kompetansen til å utvikle flere internasjonale keepere fra Vestfold.

– Keeperrollen har endret seg mye de siste åra. Det stilles i dag helt andre krav enn før, og det er viktig å jobbe inn fra tidlig alder.

Sven Moan Rui snakker med glød i stemmen. Målmannen, burvokteren, keeperen. Den ensomme spilleren bakerst på banen, med andre regler og annen farge på drakta, ligger hjertet hans nært.

– Jeg har jo holdt på med dette i over 40 år nå, som spiller og trener. Etter hvert som kompetansekravet til kurs og lisenser har økt, har jeg også fått muligheter og økt motivasjon til å bidra, forklarer han.

UEFA Keeper A-lisens

De siste åra har Sven vært tett knyttet til Sandefjord Fotballs utviklingsavdeling og kvinnelag. Underveis har han også bidratt i NFF-regi på ulike utviklingstiltak. Og i starten av desember fullførte han sin UEFA Keeper A-lisens.

A-lisensen er den høyeste utdanningen for keepertrenere i Europa. Foreløpig er det bare 45 personer i Norge som har mottatt diplomet.

– Jeg ønsker å bruke kompetansen min til å fortsette med det jeg gjør, forsikrer Sven.

– Jeg vil jobbe lokalt her i Sandefjord, og bidra til at flere unge Vestfold-keepere kan utvikle seg helt opp på internasjonalt nivå. Det er jo det det handler om. Du kan bli en toppkeeper selv om du kommer fra en liten krok i Norge.

Det er allerede noen som er godt i gang. Flere dager i uka har Sven fulgt opp de yngste burvokterne i Sandefjord-systemet de siste åra. Innsikten og referansene som han har tilegnet seg gjennom utdanningen og representasjonsoppdrag for NFF, er med i den daglige treningen.

Det samme er visjonen av framtidens toppkeeper.

Den første angriperen

– Rollen har endret seg mye, gjentar Sven Moan Rui.

– Det er fortsatt viktig å være en god skuddstopper, men i dagens og morgendagens fotball er du i mye større grad den 11. spilleren på laget.

Spesielt i angrepsspillet har målmannens ferdigheter fått større betydning. Det startet med tilbakespillsregelen i 1992 da keeperen ikke lenger kunne plukke opp ballen med hendene.

Men den største endringen har vi sett etter at Pep Guardiola – først med Barcelona, så Bayern München og nå Manchester City – inspirerte en hel verden til å bygge opp angrep bakfra.

– De fleste lag ønsker nå å frispille fra egen keeper. Det gjør målmannen til førsteangriper, uten sikring og nær sitt eget mål. Det stiller store krav til keeperen som fotballspiller.

– Du må være god med føttene, både i forflytningen, ballbehandlingen og i pasningsspillet, kort og langt. Det siste er ikke minst viktig, poengterer han.

I takt med utviklingen har det vokst fram mange lovende burvoktere med velutviklede tekniske ferdigheter, også med føttene.

Men blikket er ofte på det nære. Og pasningsferdighetene i det lange spillet er fraværende.

En del av laget

– Vi jobber bevisst med dette i Sandefjord. Flere og flere lag er gode og aggressive i det høye presset. Da lukkes både framrom og mellomrom i frispillingen. Den beste løsningen er den lange pasningen i bakrom. Da må du ha den i verktøykassa, og den må utvikles som alt annet.

Over tid har de unge keeperne i SF-akademiet tatt store steg. Flere ganger denne seosngen har treningen gitt tellende resultat, i form av målgivende langpasninger til angripere som truer rom bak ei høy forsvarslinje.

– Du må søke både langt og kort, og ta mange taktiske valg. Som keeper må du forstå fotball. Og skal du bli god på det, kan du ikke bare vente på skudd. Du må være en del av spillet, og hente mange erfaringer i ung alder, understreker keepertreneren.

Erfaringsbasert læring er selve kjernen i Ruis trenerfilosofi. I tillegg til å jobbe direkte med noen av Vestfold-fotballens største talenter, ønsker han også å inspirere unge keepertrenere.

Og kanskje enda viktigere: Påvirke flere hovedtrenere for yngre lag til å integrere keepertrening i økta.

– Keeperen er en del av laget, og derfor bør også keepertreningen være det. Tenk på keeperne når du planlegger økta. Ikke gjør den store feilen ved å dytte keeperne bort i et hjørne, sier Sven Moan Rui.

Annonse fra Eliteserien: