Forsterker den lokale spillerutviklingen

Sandefjord Fotball vil utvikle flere talenter til høyt nasjonalt og internasjonalt nivå. Derfor styrkes nå akademiet i klubben.

De to hovedtrenerne i utviklingsavdelingen, Samir Saric (G16) og Tom Helge Jacobsen (G19), går inn i den nye sesongen med nysignerte toårskontrakter. Halv tid er blitt til heltid, begge er nå i 100 % stillinger.

– Dette er et viktig steg på veien for å bygge opp akademiet vårt. Spillerutvikling er forankret som ett av fire satsingsområder i klubbens strategi. På sikt skal det gi poeng for A-laget. Og penger tilbake i form av spillersalg, sier utviklingsleder Martin Jensen.

En stille revolusjon

De siste årene har det skjedd en stille revolusjon i norsk toppfotball. Med innføringen av Akademiklassifiseringen har de fremste klubbene investert store summer og tatt kvantesprang i utviklingsarbeidet.

Over 100 nye utviklingstrenere er ansatt på heltid i Eliteserien og OBOS-ligaen. Nasjonale kampplattformer er etablert. Strategi og planer er forankret i styrene. Samarbeidet med skolene er bedre enn noen gang.

Og alt tyder på at det virker. Flere norske spillere er nå på høyere nivåer i Europa. Flere unge får sjansen i Eliteserien. For bak unge stjerner som Haaland, Ødegaard, Ajer og Berge, vokser det frem en underskog av norsk talent.

– De fremste klubbene i Norge bruker nå over ti millioner kroner i året i utviklingsavdelingen. I SF må vi klare oss med en tredel av det. Likevel har vi utviklet flere lokale spillere til eget A-lag og yngre landslag de siste sesongene. Og flere vil det bli, lover Jensen.

Topp 10 – på vår måte

I fjor høst presenterte klubben sin nye sportsplan. Og ambisjonen er klar. Sandefjord Fotball vil være Topp 10 i Norge. Samtidig må klubben sette tæring etter næring, og bygges opp over tid.

For klubben er spillerutviklingsarbeidet en langsiktig investering.

– For å lykkes, må vi følge opp talentene enda tettere enn vi gjør i dag. Trenere på fulltid gir oss en helt annen mulighet til å utvikle spillerne individuelt og gjennomføre treninger på høyest mulig nivå. I tillegg får vi kontinuitet med avtaler på to år, poengterer Jensen.

I et tett samarbeid mellom klubb og skole vil Tom Helge Jacobsen fortsatt ha en mindre stillingsprosent ved Sandefjord VGS. Samtidig gleder han seg til mer tid med laget.

En plan å tro på

– Klubben har satt en kurs jeg har trua på, en plan om å utvikle talenter lokalt i hele Vestfold. Det trigger meg å utvikle akademiet i SF sammen med dyktige folk. Målet må være å bli én av Norges aller beste utviklingsmiljøer, mener G19-treneren, og legger til:

– Det er mange talentfulle, ambisiøse spillere i Vestfold. Vår jobb er å hjelpe talentene til å nå sitt fulle potensial. Samtidig skal vi se hele mennesket. Bygge karakter, selvtillit, mentalitet og gode holdninger.

Også Samir Saric gleder seg til en ny sesong med de fremste ungdomsspillerne i Vestfold.

– Selv med små ressurser har SF-akademiet sett resultater av det gode arbeidet, understreker G16-treneren.

– I fjorårssesongen fikk flere lokale spillere sjansen på A-laget, og gjorde det godt. Vi har mange flere spennende talenter på gang. Jeg har trua på kontinuiteten i spillerutviklingen vår. Samtidig har vi et sterkt fagmiljø hvor jeg selv får utfordret og utviklet meg, sier Samir Saric.

Annonse fra Eliteserien: