Angret på Messi-sko: – Kranglet med fatteren

Sander Moen Foss (22) dro helt til Sverige for å få tak i Adidas-skoa til sin største helt. Det skulle han angre på i flere år.

Fotballsko er en personlig sak. Det har det også vært for Sander gjennom hele fotballkarrieren. Vi tok en prat med midtstopperen om hans valg av fottøy.

Hva var dine aller første fotballsko?

– Mine første fotballsko var Adidas Predator, de samme som Steven Gerrard. Svarte sko med røde og hvite detaljer, egentlig ganske basic, men med datidens revolusjonerende gummi-teknologi på tuppen, med rillene som skulle gi ekstra kraft og skru. Jeg merket ikke noe særlig til det, for å være ærlig. Men tøffe var de.

Hva slags sko passer til føttene dine?

– Da jeg nådde guttelaget, kicket puberteten inn og føttene mine ble ikke bare lengre, men fryktelig feite. Jeg måtte ha bredere sko, og jeg gikk inn i en periode der jeg prøvde det meste. Jeg testet ut alt fra Adidas, men det funket ikke. Puma ble også feil. Jeg var til og med nede i de gamle Hummel-skoa til fatteren. Det var de bredeste jeg fikk tak i, så de brukte jeg mye. Til slutt var jeg tilbake på Adidas og ramlet ned i Copa Mundial, klassikeren, og fordi de var laget i ordentlig skinn, utvidet de seg nok.

Har du hatt noen sko som du virkelig angrer på?

– På den tida var fatteren og jeg ofte på Nordby-senteret i Sverige for å kjøpe fotballsko. Jeg vet ikke hvorfor, mulig det var billigere der eller bredere utvalg. Men før VM i 2010 husker jeg iallfall at jeg hadde bestemt meg for å kjøpe de nye Adidas-skoa til Lionel Messi, de lilla F50-modellene, hans første i eget navn. Og de bare måtte jeg ha. Selv om de var altfor smale. Så jeg krangla med fatteren for å få dem med hjem. Jeg spilte med dem i to år, og hadde vondt i beina hver eneste dag.

Hvilken farge foretrekker du på fotballsko?

– Farger er ikke så viktig for meg. Det viktigste er at det er skinn. I lengde er skostørrelsen min 43, men i bredde burde jeg hatt 45. Så jeg må ha sko som utvider seg. Og i de senere åra har Nike kommet med sin Tiempo-modell som jeg nå har brukt i 4-5 år. De passer ganske bra, og er én av få modeller fra de store leverandørene som fortsatt leveres i skinn.

Hvor dyre sko pleier du kjøpe?

– Jeg kjøpte et par Tiempo i fjor, såkalte Limited Edition, og da var jeg oppe i 3000 kroner. Men jeg visste de passet meg – og de var jækla kule. Vanlige toppmodeller koster rundt 2500 kroner, og jeg kjøper fortsatt sko selv. Jeg er ikke blant de heldige som blir sponset.

Hvor mange fotballsko har du i bruk?

– Jeg har i dag to par til kunstgress og to par gressko. Og så har jeg skruknotter i tillegg. Kneet mitt tåler ikke å spille med gressko på kunstgress, og så mye som vi spiller fotball, er det viktig med gode sko.

Et siste råd om skokjøp til unge fotballspillere?

– Det viktigste rådet jeg kan gi til alle unge spillere er å velge de skoene som passer foten din best, ikke nødvendigvis de kuleste. 

Annonse fra Eliteserien: