Andre Sødlund legger fotballstøvlene hylla

Jeg har veldig mye å takke SF for…

Bare 25 år gammel har Andre Sødlund bestemt seg for å slutte med toppfotball – etter en lang og brutal prosess. – Det har ikke vært en lett beslutning å ta – selv om jeg har fundert på dette i mange måneder. Jeg ønsker å være åpen om at jeg har slitt de siste fire årene – med depresjon og angst – og har gradvis kjent at gleden med fotballen har forsvunnet. Jeg vil gjerne være til hjelp for andre med de samme plagene – derfor forteller jeg sannheten og den virkelige årsaken til at jeg nå velger å gi meg. Jeg har spilt fotball siden jeg var en liten tass – og vil alltid være glad i selve spillet. Nå er det likevel på tide å gjøre andre saker. Jeg skal til neste år jobbe i Sandefjord Ballklubb – der skal jeg blant annet arbeide med de minste i en form for fotball-SFO – og ellers hjelpe til med de yngste i klubben. Der skal alle bli sett – og det blir mye lek og moro. Også skal jeg trene G-19 laget. Andre Sødlund har allerede peilet seg inn på sin nye karriere.

Og vi er bombesikre på at Andre kommer til å trives i Ballklubben – og ikke minst – at de kommer til å trives med han. For det er mange i og rundt SF som kommer til å savne hans muntre humør og hans alltid treffsikre replikk. Her representert med en av dem. – Det er selvsagt vemodig å forlate en så fin klubb. Jeg har fått tid til å tenke meg godt om – klubben har vært en tålmodig og forståelsesfull arbeidsgiver. Og jeg registrerer jo at trener Hans Erik Ødegaard må tåle mye kritikk om dagen – fordi poengene har uteblitt. Sånn er vel toppidretten. Jeg har imidlertid bare godt å si om han når det gjelder min tenkepause. Han har vært strålende. Det har vel blitt 99 offisielle kamper for Sandefjord Fotball – sånn sett er det jo et idiotisk tidspunkt å avslutte på. Det får bare bli med det antallet. Andre Sødlund har bestemt seg.

Andre Sødlund har en fartistid både i Sandefjord Fotball og Odd. Foto: Trond Reidar Teigen /NTB
Andre Sødlund har en fartistid både i Sandefjord Fotball og Odd. Foto: Trond Reidar Teigen /NTB

Og Andre har lang fartstid som fotball-globetrotter. Han har fartet litt rundt omkring – og har både gode og litt mindre gode opplevelser med seg på sin erfaringsreise. – Da jeg kom til SF – så hadde jeg bak meg et opphold i engelske Boltons akademi. Det kan være en tøff tilværelse for en unggutt. Det var derfor befriende å komme hjem i 2014 – og spille for byens stolthet. Før jeg dro sørover et stykke – til Skien og Odd i 2018 – så hadde jeg mange herlige opplevelser oppe på stadion. Spesielt husker jeg en kamp mot Vålerenga i 2017 – vi vant 2-0 og jeg spilte en av hovedrollene. Sødlund tar et tilbakeblikk – og vi kan skrive under på at han briljerte i den kampen. Vi satt ringside og storkoste oss.

Etter et par år i Odd – så gikk turen til Sandnes/Ulf i 2020 – men Andre lenget hjem. – Og heldigvis ble det kontrakt med SF foran 2021-sesongen. Og når jeg først bestemmer meg for å gi meg med fotballen – så er det helt nydelig å gi seg der jeg trives best. I Sandefjord Fotball. Her har jeg de fleste av mine beste kompiser – og har ellers fått fantastiske relasjoner til flere av de ansatte. Jeg har valgt å prioritere min mentale helse – og derfor synes jeg det er riktig å gi meg. Akkurat nå. Det er mye kynisme i eliteidretten – og jeg har siden barnsben av vært plaget av en altfor sterk prestasjonsangst. Blitt vurdert av folk som overhode ikke kjenner meg – men bare målt meg på prestasjon. Det orker jeg ikke lenger. Jeg ønsker meg en annen hverdag. Andre Sødlund vil bli sterkt savnet i SF-miljøet. Vi vet at han aldri vil slutte å være SF-supporter….

Annonse fra Eliteserien: