Bugge: - Har veldig mye å takke Sandefjord for..

Storkamp på søndag med en mann i en spesiell hovedrolle. Strømsgodsets målvaktkjempe Espen Bugge Pettersen entrer sin gamle hjemmebane

Storkamp på søndag med en mann i en spesiell hovedrolle. – Strømsgodsets målvaktkjempe Espen Bugge Pettersen entrer sin gamle hjemmebane, og 37-åringen fra Tønsberg er både ydmyk og takknemlig når han skal møte gamle bekjente på Komplett. – Det var her min karriere for alvor skjøt fart. Jeg har så mye å takke min gamle keepertrener Hans Petter Olsen for. God faglig og en strålende fyr, kommer det fra veteranen fra bydelen Solvang i Tønsberg.


Espen tar imot oss hjemme på Skallevold like i utkanten av Tønsberg – retning Åsgårdstrand. I en ombygd hytte på 75 kvadratmeter, som nå er forvandlet til en romslig enebolig et kort innkast fra vannkanten. – Jeg gleder meg til søndagens møte mot Sandefjord. Jeg husker da jeg bestemte meg for å forlate Eik i 2001, og sette kursen sørover. Treneren den gang var nemlig Trond Skrede, gammel Eik-spiller, og det var også et par av kompisene mine herfra som spilte der. Det gjorde avgjørelsen enklere, og den beslutningen har jeg aldri angret på. Tiden i SF ble for meg både oppstarten og vendepunktet til noe bedre, erindrer faren til Storm (11) og Pernille (9). 

KJØP BILLETT: SF - Strømsgodset, søndag kl. 18.00

Tom Nordlie ble trener for klubben året etter Bugge Pettersen kom til Sandefjord. (Foto: Digitalsport)
Tom Nordlie ble trener for klubben året etter Bugge Pettersen kom til Sandefjord. (Foto: Digitalsport)

Klubblegende

Og Espen har selvsagt høy status i Sandefjord. – Året etter jeg kom så dundret jo Tom Nordlie inn på arenaen, og overtok treneransvaret i SF. Tydelig og til tider støyende, men en dyktig fotballmann som profesjonaliserte klubben på mange områder. Jeg har selvsagt opplevd en rekke ulike trenerpersonligheter gjennom alle mine år i toppfotballen, men Tom Nordlie glemmer man aldri, selv om det kunne fly en banan gjennom lufta i garderoben, hvis han ikke fikk det som han ville, sier Espen Bugge Pettersen, som spilte i SF fra 2001 til 2010. Han har fortsatt klubbrekorden i antall obligatoriske kamper. Bugge stoppet på 263.

Magiske øyeblikk

Espen kommer nok trolig til å bli tatt godt imot av Sandefjord-publikummet på søndag, selv om han ertet på seg noen da han i et intervju mente at SF-supporterne ikke var noe å rope hurra for. – Jeg sa det med et glimt i øyet, og har selvsagt opplevd en rekke magiske øyeblikk sammen med dem. Jeg opplevde alltid fantastisk støtte fra den kanten, sier Espen Bugge, som også kom i fokus da han i år viste fingeren til Godset-Unionens tilhengere. – De hadde vært negative en lang periode, og var ufine i kommentarene. Jeg ga uttrykk for skuffelsen og det ble tatt ille opp. Jeg fikk en bot fra NFF på 4000 kroner, sier Espen, som selvsagt har skværet opp med SIF-fansen for lenge siden.

Annonse:

For Espen Bugge Pettersen er en redelig kar med tydelige meninger, men som er umulig å mislike. Kontant både i kommentarene og på banen. – Det var jo ikke helt bestemt at det skulle bli fotball og keeperplassen. Jeg spilte ute på kanten som unggutt, men fikk en lei vridning i ankelen, og ble der og da plassert mellom stengene. Og der har jeg jammen blitt stående siden, kommer det fra målvakten med 7 A-landskamper for Norge. – Det kunne faktisk også blitt håndball for meg. Jeg spilte i Flint og var nok et brukbart talent også der, sier Bugge, som er litt irritert for at det bare ble med sju kamper for landslaget.

ef26-211009
Espen Bugge Pettersen og Erik Mjelde feirer seieren mot Vålerenga på Ullevål Stadion 25.10.09. (Foto: Eirik Førde/Digitalsport)

Tok ikke vare på sjansen

Espen Bugge Pettersen debuterte på A-landslaget 29. mai 2010 – som Sandefjord-spiller. Samme år ble han kalt inn av Egil «Drillo» Olsen til VM-kvalifiseringskampene mot Makedonia og Island. – Jeg fikk sjansen til å starte kampen oppe i Reykjavik, etter at Rune Jarstein hadde vært litt rufsete en periode. Jeg fomlet på et innlegg, og fikk hard medfart i media. Jeg er irritert for at jeg ikke benyttet den sjansen bedre, sier Espen, som høsten 2010 forsvant til Molde. – På den tiden så slet Molde i Eliteserien, og var bare på kvalifiseringsplass da jeg ankom. Trener Uwe Røssler fikk skuta på rett kjøl, og i de 10 siste kampene ble det åtte seire, en uavgjort og et bare et tap. Det var vel et lite varsko om hva som skulle komme, opplyser Espen Bugge Pettersen.

Espen Bugge Pettersen sammen med sønnen Storm. (Foto: Digitalsport)
Espen Bugge Pettersen sammen med sønnen Storm. (Foto: Digitalsport)

Høydepunktene

For året etter ankom ikonet Ole Gunnar Solskjær hjem til Molde, og med seg hadde han håndplukket Mark Dempsey og Richard Hartis fra Manchester Uniteds Akademi. – Solskjær var selvsagt en dyktig trener og sjef, men det var hans eminente team som utgjorde den store forskjellen. Keepertrener Hartis kom med kunnskap og preferanser, og var en ypperlig pedagog. Det endte med seriegull i 2011, også året etter vant vi serien. I tillegg ble det Cupfinale-seier. Jeg hadde noen helt fantastiske sesonger i Molde, men jeg fikk noen alvorlige skader og daværende tredjekeeper Ørjan Nyland ble vikar, og siden førstevalg både i MFK og på landslaget. Slik er jo fotballen, kommer det fra Bugge, som har en bachelor i administrasjon og ledelse. Det kan han få bruk for på Komplett søndag ettermiddag.

Restart i Drammen

På senhøsten 2014 ble det samtaler med Strømsgodsets sportssjef Jostein Flo – og signering av to-årskontrakt med Godset. – På mange måter en restart på karrieren etter skademareritt og følgelig sportslig nedtur i Molde. Jeg trives i Strømsgodset under Tor Ole Skullerud, og nå er jo både klubben og jeg inne i en meget bra periode. Jeg har fylt 37 og vet jo at min aktive karriere går mot slutten, men har for øyeblikket alt fokus på jobben ute på gresset. Uansett så kommer jeg nok til å fortsette med en jobb innen fotballen. Det er jo der jeg har all min yrkeserfaring fra, sier Bugge, som har Juventus og Italia-legenden Gianluigi Buffon som sitt idol. Også Uniteds Peter Schmeichel var en favoritt i barndommen.

Espen Bugge Pettersen har igjen landet hjemme i Tønsberg, og slått rot ute på idylliske Skallevold sammen med kona Lene og barna Storm og Pernille. – Jeg gleder meg til å følge opp guttungen på fotballbanen. Han er utespiller og ikke keeper, sier Espen Bugge Pettersen, som også ser frem til et gjensyn med gamle, gode bekjente når han på søndag spiller viktig Eliteseriekamp mot gamleklubben. – Jeg gleder meg og er spent på mottakelsen, avslutter Bugge.

Espen Bugge Pettersen

  • Født: 10. mai 1980

  • Nasjonalitet: Norge

  • Posisjon: Målvakt

  • Nåværende klubb: Strømsgodset

  • Tidligere klubber: Eik, Sandefjord Fotball og Molde FK

  • Landslag: Norges A-landslag - 7 kamper

  • I Sandefjord Fotball: 263 kamper i perioden 2001-2010

Annonse fra Obos-ligaen: