Kultur kan ikke vedtas – den må praktiseres hver dag

Portrettintervju med Morten Fon, konsern-sjef i Jotun og generalsponsor i Sandefjord Fotball.

I Morten Fon lever det en ekte kjærlighet både til SF og til byen Sandefjord. Med så mye lidenskap innabords så er det selvsagt naturlig at han har tydelige meninger. Morten ønsker å vinne fotballkamper, og han vil at hjembyen skal utvikle seg til å bli et spennende og trygt sted å bo og vokse opp i. – Det er primærhensikten med at Jotun bidrar både i bredde- og i toppidretten. Når SF spiller kamper, så er Jotun-navnet svært så synlig på draktene. Denne koplingen mener jeg er positiv på mange måter. Vi har vært med fra starten av i 1998 – og har ingen planer om å hoppe av, kommer det fra Morten Fon, selv om laget i hans hjerte tapte 0-5 i åpningskampen borte mot Molde.


Morten Fon er tilhenger av struktur og systematikk i bunnen, men dette må kombineres med det viktigste, nemlig magefølelsen. – En ting har livet lært meg, det være seg ved ansettelser eller andre viktige veiskiller. Du må aldri gå på kompromiss med den såkalte magefølelsen. De ganger jeg ikke har hørt på den indre stemmen, eller tatt nok hensyn til min egen intuisjon, så har sluttresultatet ikke svart til forventningene. De som har startet opp arbeidet her i Jotun, ja de blir værende, de snakker alltid godt om kolleger og arbeidsplassen, og denne stabiliteten og tryggheten skaper utvikling og vekst. Dette verdigrunnlaget kan selvsagt overføres til toppidretten, sier Morten, som selv spilte 3. divisjonsfotball under studietiden i Danmark.

Da Mortens knær og korsbånd ville opp på tribunen, så la han fotballstøvlene i skapet i en alder av 24. – Likevel fortsatte jeg med ting som på ingen måte var bra for knærne. Tennis, squash og ski kunne jeg ikke unngå. Nå er det imidlertid seiling og spesielt golf som er lidenskapen, også bor jeg jo vegg-i-vegg med Stamina, så jeg har ingen unnskyldning for ikke å være litt i bevegelse. Der har jeg en personlig trener som hjelper meg med vedlikeholdet, kommer det fra SF- og Brighton-supporter Fon, som synes det er litt underlig at badevekta ikke registrerer all treningen like godt..

Annonse:

Generalsponsor

Jotun har eksistert siden 1926, og både undertegnede og de fleste andre har observert at dette er en arbeidsplass som holder hardt på sitt verdigrunnlag. – Vi lever etter noen kjerneverdier her som vi anstrenger oss for å oppfylle. Den såkalte «pingvinånden» beskriver jo lojalitet, omsorg, respekt og mot. Det skal ikke være lang avstand mellom styret, ledelsen og alle ansatte. Selvsagt så setter vi strenge krav til våre ansatte, fordi vi alltid skal være i forkant når det gjelder gode produkter, best på farger, lengst fremme i utvikling/forskning og et godt omdømme. Det er avgjørende for vekst og at vi er konkurransedyktige nasjonalt og internasjonalt. Skal vi oppnå våre ambisiøse målsetninger, så må samtlige trives. Og der kommer bedriftskulturen inn i bildet. Kanskje vårt sterkeste våpen, kommer det fra en leder, som stoler hundre prosent på sine medarbeidere og som virkelig har lært seg kunsten å delegere.

jotunstor
(Arkivfoto: Morten Fon her sammen med daglig leder i Sandefjord Fotball, Per Ketil Berg)

SF kan etablere seg i toppen

Morten Fon er en fast gjest oppe på Komplett Arena når «Guttane» er i kamputstyr. – Jeg mener jo bestemt at SF kan etablere seg blant de 10 beste lagene i Norge. Da må klubben stake ut en tydelig kurs, følge en markedsplan og ha en tydelig rollefordeling. Styret må selvsagt stille krav, men samtidig motivere alle i og rundt klubben til å levere på Eliteserie-nivå. Skal det bygges en bedre organisasjon, så må det skapes en «bedriftskultur» som fungerer optimalt. SF har jo supre fasiliteter, og alt skulle ligge godt til rette, sier Morten Fon, som startet opp i Jotun som Controller i 1989. Og nesten 30 år senere så spiller han fortsatt på samme lag.

Og at det skulle bli Jotun var på ingen måte gitt, men Morten hadde litt av hvert å slekte på. – Bestefaren min jobbet i fargehandelen inne i sentrum som butikksjef som den første av flere Jotun-folk i familien. Jeg jobbet både i Egypt og i Malaysia, og endte opp som regionsjef i Asia, før jeg ble konsernsjef i oktober 2005. Det er ofte slik det fungerer her, at du gradvis tilegner deg ulik kompetanse og erfaring. Nå har jeg snart hatt denne stillingen i 13 år, forteller Morten Fon.

Jotun og Morten Fon er meget viktige støttespillere for Sandefjord Fotball. Hvis noen mot formodning skulle være i tvil om det..

Annonse fra Obos-ligaen: