Fotballen må vike til fordel for Oliver

Alexander Gabrielsen takker av etter 10 sesonger i SF.

Fotballen har vært en stor del av livet til Alexander Gabrielsen – det har tatt nesten all tid og oppmerksomhet. Så kom skadene. To operasjoner i hver lyske, så var det begge leggene som måtte under kniven. Det var i tillegg dårlig sirkulasjon i dem – og summen av det hele, samt måneder på ergometersykkelen mens laget trente, ble til slutt dråpen.

Annonse:
Også for tre måneder siden kom Oliver til verden, og da ble avgjørelsen lettere. – Jeg forsto med en gang at han ville bli langt viktigere enn fotball. Det blir enklere rent følelsesmessig å legge bort støvlene nå, forteller SF-kjempen Alexander Gabrielsen. 

31-åringen fra Randaberg er en annerledes fotballspiller. På mange måter. Han sliter med å rangere høydepunktene ute på banen, og det etter 181 A-kamper for klubben og 15 scoringer. Det er menneskene i og rundt Sandefjord Fotball som står høyest hos Alex. – Lagkamerater, trenere, folk i styre og stell, supportere og personer jeg har fått lære å kjenne etter at jeg ankom Sandefjord. Det er mine beste minner fra fotballkarrieren. Derfor har Hanne og jeg bestemt oss for å bli boende her. Familien med «administrerende direktør» Oliver i spissen vil nok en gang i fremtiden vende hjem til Stavanger-distriktet, men det får vente. Jeg og kona mi stortrives i byen, kommer det fra forsvarsbautaen. Og vi er overbevist om at han snakker sant…


(PORTRETT: Reporter Tore Holden har satt seg ned sammen med Alexander Gabrielsen)

Topptrener på sikt

For øyeblikket har Alex G-16 laget tre ganger i uka pluss kamp, samt at han er tilknyttet Sandefjord Videregående Skole et par ganger i uka. Og at vi har en potensiell topptrener foran oss, er hevet over enhver tvil. – Jeg har alltid hatt en trener i meg, og vet at det er innen fotballen jeg skal jobbe fremover. Da jeg kom til Viking som 16-åring, og etter hvert fikk trene med A-laget, så kom jeg i kontakt med en rekke trenerprofiler. I min tid der så var jeg underlagt seks trenere, og jeg har tatt med meg litt fra hver og en av dem. Defensiv samhandling fra Roy Hodgson – han var et geni akkurat her – så var det offensiv samhandling fra Tom Nordlie, samt struktur fra Bjarne Berntsen. Også var det jo litt å hente fra de tre andre – Uwe Røssler, Kjell Inge Olsen og svensken Tom Prahl. Det beste fra dem alle blir med meg videre, kommer det fra Alex. 

LEGGER OPP: Alexander Gabrielsen har spilt 181 kamper og scoret 15 mål for Sandefjord Fotball. (Foto: Torstein Flåm)
LEGGER OPP: Alexander Gabrielsen har spilt 181 kamper og scoret 15 mål for Sandefjord Fotball. (Foto: Torstein Flåm)

Og evnen til å fange opp viktige ting og ta dette med seg i sin egen verdikjede er Alexander Gabrielsens spisskompetanse. Han har lært mest fra sin egen far og bestefar. – Pappa Frode lærte meg oppskriften på hvordan bli fotballspiller. Bestefar Alf ufarliggjorde fotballen og ga det gode humøret og gleden et ansikt. Og jeg ble tatt med på Viking Stadion fra jeg var fem år, og derfra så jeg alle kampene. Jeg kunne alt om alle, og for å illustrere hvor «galt» det var så husker jeg en episode fra den gangen. Mamma spurte hvordan det hadde vært på skolen, og jeg svarte umiddelbart at Monica var gravid. Det var kona til Viking-spiller Ingve Bøe. Ingen ting om livet i Viking passerte under radaren min, mimrer Sheffield Wednesday-supporter Gabrielsen. Livet inneholdt kun fotball …

Landslagsspiller

Likevel ble det minimalt med spilletid på Vikings A-lag for en ung og utålmodig Alexander. Og da daværende Sandefjord-trener Tor Todesen kastet sine øyne på den blonde midtstopperen, så var veien til Vestfold kort. – Jeg lengtet etter tillit og fast plass, og det valget har jeg aldri angret på. Kjærlighet ved første øyekast. Det er en årsak til at jeg fortsatt er her etter så mange år. Og det har faktisk vært interesse for meg fra andre norske toppklubber, blant annet Aalesund og Strømsgodset. I 2014 var FC Quarabag fra Aserbajdsjan  ivrige på å signere meg, men selv om det var fristende med et eventyr i en fremmed del av verden, så ble jeg værende her. Og her blir jeg, sier den skadeforfulgte klubblegenden. 

– Jeg lengtet etter tillit og fast plass, og det valget har jeg aldri angret på. Kjærlighet ved første øyekast.

— Alexander Gabrielsen om overgangen til SF

Selv om Alexander spilte på Viking 2, så ble han alltid tatt ut til U-21 landslaget. – Jeg husker da Hallvar Thoresen var hovedtrener for U-21, og han ga meg kanskje det beste komplementet jeg har fått i fotballsammenheng. De fleste av mine medspillere spilte jo fast på topplag som Rosenborg, Brann og Vålerenga, og mange undret seg over at unge Gabrielsen som regel var i startoppstillingen. Da var Hallvar tydelig og mente at Alexander alltid hevet seg jo sterkere motstanderen var. Og i all beskjedenhet så spilte jeg godt mot lag som Spania og Portugal. Den rosen og tilliten som Hallvar den gang ga meg, ja den sitter fortsatt i, forteller Alex, som i sin tid som U-21 spiller møtte mange internasjonale toppspillere. Flere er fortsatt med i toppen av internasjonal fotball – Tottenhams Llorente og Liverpools Millner for å nevne noen.

Iversen og Johnsen verst

Alexander har i løpet av sin lange spillerkarriere her hjemme møtt mange av de beste, og han er klar på hvem som er aller vanskeligst å møte. – Steffen Iversen var en vrien motstander. Sterk, slu og alltid uforutsigbar. En komplett spisstype. Også Frode Johnsen var en slu rev. Det var lett å forstå at han bøttet inn mål. Her i Sandefjord er jeg lei meg for at skadene mine begrenser muligheten til å få spille med Carlos Grossmuller. En eminent tekniker og artist. Jeg husker også brasilianeren Samuel Camazola, som var en kort periode her i klubben. Han fikk både for lite spilletid og en uheldig skade. Her gikk våre supportere glipp av en attraksjon, sier faren til Oliver, og tar et lite tilbakeblikk på medspillere og motspillere.

Vi blir sittende lenge å prate oppe på Komplett. Alexander har sendt kona Hanne og sønnen Oliver hjem til Rogaland, og har det ikke akkurat travelt for å komme seg hjem til Vesterøya. Han forteller om at den gamle landslagsstopperen Roger Nilsen hadde en ekstra plass i hans liv – det var den store barndomshelten. – Da jeg var hos frisøren som liten gutt og ble spurt om hvordan jeg skulle klippes, så var svaret enkelt – jeg skal ha akkurat samme sveis som Roger Nilsen. Også den gamle engelske, landslagskjempen Chris Waddle var et stort idol, og da han gikk til Sheffield Wednesday, så følte jeg at det måtte bli den klubben. Og nå er jeg vel en av få her hjemme som følger Wedensday tett, sier Alexander, som snart setter punktum som Sandefjord-spiller, men heldigvis blir familien Gabrielsen værende her i byen. Det er vi takknemlige for ….

Alexander Gabrielsen

  • Født: 18. nov 1985

  • Fra: Randaberg, Norge

  • Tidligere klubber: Randaberg og Viking FK

  • Landslag: Norge U21 - 11 kamper

  • Kamper (mål) i SF: 181 kamper (15 mål)

Annonse fra Eliteserien: