Artikkelforfatter Tom Erik Andersen (f.v.), Ferdi Sriram fra Levante UD, Martin Jensen og Petter Olsen samlet før B-lagstrening i Buñol.

De ser det store i det lille

Mange hevder at fotball styres av penger og at små klubber ikke har en sjanse mot de store. Det tror ingen på i Levante UD.

I starten av desember var utviklingsavdelingen i Sandefjord Fotball på studietur til Valencia. Sammen med G19-trenerne Petter Olsen og Martin Jensen dro undertegnede til Spania for å lære mer om metodologi og beste praksis. Ikke i byens mest kjente fotballklubb, Valencia CF, men i lillebror Levante, med en opptur som har gått under radaren for de fleste.

Ti års comeback

Levante Unión Deportiva en liten, men stolt og tradisjonsrik toppklubb i Spania. På sine 108 år har klubben bygd en robust og trofast tilhengerskare. Hjemmekampene på Estadi Ciutat de València har et snitt på 18.100 tilskuere, og det trofaste publikummet er godt vant med fotballens oppturer og nedturer.

Så sent som i 2008 satt klubbens daværende ledelse i en rettssal i Valencia med en gjeld på nærmere 900 millioner kroner. Levante rykket ned fra Primera Division det året. Spillerne fikk ikke lønn. I serieavslutningen mot Deportivo La Coruna protesterte laget da dommeren blåste i gang kampen.

Det er ingenting prangende ved Levantes treningsfasiliteter. Dette er et arbeidssted. Banene er av høy standard, resten funksjonelt og effektivt.
Det er ingenting prangende ved Levantes treningsfasiliteter. Dette er et arbeidssted. Banene er av høy standard, resten funksjonelt og effektivt.

Samlet og med bøyde hoder sto spillerne stille ved midtsirkelen mens Deportivo løp mot åpent mål. I solidaritet med det streikende Levante-laget valgte Deportivo å skyte ballen utenfor.

Ti år senere er situasjonen en ganske annen. I en storstilt snuoperasjon har Levante UD gjenreist både stoltheten, økonomien og sporten. Under mottoet «Qué grande es ser pequeño» (Så stort det er å være liten) har klubben tydeliggjort sin identitet og innsett sine begrensninger. Samtidig har man utarbeidet en bærekraftig modell for å overleve i en av verdens tøffeste og mest konkurranseutsatte ligaer.

Spillerutvikling i fokus

Kontinuitet, kontroll, samhold og ydmykhet står sentralt i gjenreisningen. Da den nye presidenten, Quico Catalán, tok grep i 2009, skapte han en enhet med felles mål og rammer. Levante UD bestemte seg for å utvikle flere talenter fra eget akademi og revitalisere spillere som hadde mislyktes i andre klubber. Målet var å selge dem videre med fortjeneste.

Finansielle tak ble innført på både spillerlønninger og overgangssummer. I løpet av få år var Levante tilbake i Primera Division og kvalifiserte seg til Europa League. På et tidspunkt toppet «Los Granotas» også tabellen foran Barcelona og Real Madrid, for første gang i klubbens historie.

I løpet av tre strake overgangsvinduer tjente klubben over 7 mill. euro på kjøp og salg. Og bedre skulle det bli. Den hittil største overgangen kom i 2014 da Real Madrid hentet Keylor Navas for 10 mill. euro.

For hvert salg har 750.000 euro blitt overført til klubben, resten har gått til nedbetaling av gjeld. Utgiftssiden er fortsatt under streng kontroll, og ingen penger blir brukt uten grundig overveielse.

Samtidig har den langsiktige, bærekraftige forretningsmodellen gitt Levante nye sponsorer som applauderer klubbens selvdisiplin.

IMG_2770
Dansk dynamitt i styrkerommet da Martin Jensen møtte Sofie Junge Pedersen fra Levantes profesjonelle damelag.

Fabrikken i Buñol

På treningsanlegget i Buñol, 30 minutters kjøretur fra Valencia sentrum, har klubben akkurat det man trenger og ingenting annet. Fire kunstgressbaner, tre gressbaner, garderober, styrkerom, lege, fysioterapeut, kontorer, fellesrom, hybler, kafé og kjøkken. I sum en imponerende samling, men fasilitetene er på ingen måte prangende. Dette er arbeidslokaler.

I Buñol har Levante fire kunstgressbaner og tre gressbaner. Her trener både A-laget, B-laget, damelaget, G19 og G16 daglig. 
I Buñol har Levante fire kunstgressbaner og tre gressbaner. Her trener både A-laget, B-laget, damelaget, G19 og G16 daglig. 

De taggete fjellene rundt treningsanlegget tegner et bilde av klubbens brokete historie, og den gigantiske sementfabrikken på nabotomta symboliserer kulturen. Levante er den lojale fagforeningen. Det synes i systematikken og moralen på treningsfeltet.

Det er de eldste Levante-lagene som trener i Buñol. A-laget i Primera og B-laget i Tercera Division er selvstendige enheter med egne tropper. De har gressbaner på hver sin side av det som er kamparenaen også for det profesjonelle kvinnelaget.

G19 og G16 trener daglig på anlegget, hvor ca. 30 av akademispillerne også bor. Juniorlaget trener tidlig på dagen og har skole etterpå. For guttelaget er det motsatt. De yngre lagene i Levante har treningstid på kvelden nærmere byen.

Felles metodikk for alle

All sportslig aktivitet skjer under ledelse av den tekniske koordinator. Metodikken er den samme for alle lag, og i kjent spansk stil tar alt utgangspunkt i en spillmodell og tydelige retningslinjer om hvordan Levante UD skal spille, med læringsmål for hele skoleringsløpet.

Vår første observasjon var av B-laget som terpet egen bearbeiding mot tre spisser. Under hele øvelsen sto hovedtreneren sentralt i banen og coachet på helheten. To assistenter posisjonerte seg diagonalt for å følge opp det relasjonelle i hver sin ende. En tredje assistent gikk fritt rundt og fulgte opp spillerne individuelt. Slik organiseres alle økter i Levante UD.

Du skal ikke ha vært mange timene på treningsfeltet i Buñol før du gjenkjenner strukturen i lagene og den rådende systematikken. Øktene bygges opp av 20-minutters blokker som følger et fast mønster: 1) Styrke/oppvarming, 2) Aktivering/rondo, 3) Possession, 4) Spill og 5) Avslutninger.

Barca med gjennombrudd

– Spillestilen i Levante ligner mye på Barcelona, men med enda større fokus på framdrift og gjennombrudd, forklarer utviklingstrener Ferdi Sriram, som var vår guide under besøket.

I tillegg til trenerjobben jobber Ferdi med internasjonal brobygging i klubben, og kontakten med Norge er tettere enn bare treneroppdrag og kompetanseutveksling med norske venner. Ferdi har kone og tre barn på Hareid, ei pakke like offensiv som Levantes planverk.

Levante UD erkjenner at de trolig vil hoppe litt opp og ned mellom Primera og Segunda Division, men de har bestemt seg for å gjøre det ved å angripe. Påminnelsen bærer de alle på ryggen av treningstøyet – en froskelogo formet som et 9-tall (spiss). Et numerisk og posisjonelt overtall skal legge grunnlaget for gjennombruddet.

Under kveldsøkta med Ferdi Srirams G11-lag fikk vi se hvordan trenerne aktivt jobber med de unge spillernes taktiske forståelse. Gang på gang spilte de på seg press, vendte spillet via den sentrale og skapte gjennombrudd med overtall på motsatt side. Prinsippene fra de eldre lagene tidligere på dagen var høyst gjenkjennelige, og nivået imponerende.

Læring i «koder»

Et viktig moment for læringen i Levante UD, er uniformeringen av språk. Klubbens egen beskrivelse er at de jobber i «koder». Før sesongen ble alle trenerne skolert til å benytte de samme ordene for å påkalle felles handling.

Eksempelvis ropes ordet «balon!» (ball) når Levante mister den høyt i banen. For spillerne er det en kommando som skal utløse et sett av individuelle og relasjonelle aksjoner for å gjenvinne ballen raskest mulig.

IMG_2760
Martin Jensen og Petter Olsen

På samme måte har klubben kodeord for en lang rekke andre situasjoner, alle med utgangspunkt i spillmodellen. Oppgaven til trenerne er å lære spillerne hvilke handlinger som skal skje når koden ropes, og når den enkelte kode bør tas i bruk.

Levante UD er opptatt av at spillerne selv skal ta disse valgene. De skal tenke. Derfor er fellesrommet på akademiet utstyrt med sjakkbrett som skal stimulere de unges evne til å vurdere, reflektere og ta kloke valg. På feltet jobber alle trenerne med en spørrende tilnærming . Hva ser du? Hva tenker du? Videogjennomgang og selvregulering er viktige verktøy i spillerutviklingen.

Et eksempel for andre

Mye har skjedd siden den nye ledelsen kom inn i 2009, og gradvis har Levante UD fått anerkjennelse og betalt for sitt gode arbeid. I Valencia-regionen har klubben blitt et skoleeksempel og et symbol for andre, også utenfor fotballen.

Organisasjoner med beskjedne ressurser har fått det bevist at en liten fotballklubb kan blomstre hvis den bygges opp med en klar idé, med systemer, kontroll og fellesskapsfølelse. I oppturen har det vært avgjørende å beholde ydmykheten, alltid se etter forbedringer og lære av andres erfaringer og kunnskap. Derfor vil Levante også vite mer om Sandefjord Fotball. Vi er invitert tilbake. Gjerne med lag og flere trenere.

For Levante har den nøkterne og nitide brobyggingen ikke bare blitt en modell for å lykkes som fotballklubb, men også som forretning, merkevare og lokal kulturbærer. Klubben vil aldri bli størst eller vinne mest, men er blitt gode på å få mye ut av lite. Det lever de godt med.

levante1
Artikkelforfatter Tom Erik Andersen (f.v.), Ferdi Sriram fra Levante UD, Martin Jensen og Petter Olsen samlet før B-lagstrening i Buñol.

Annonse fra Eliteserien: